#4 Moje Izkušnje - Vozniški Izpit

Vozniško dovoljenje

V svet vožnje sem vstopil na zelo nenavaden in precej privilegiran način.

Starša sta v mladosti prve dinarje (ja, bilo je še v Jugoslaviji) služila kot inštruktorja voznikov kandidatov vozil B kategorije. Kasneje sta zaplavala v povsem druge dejavnosti. Oče se je začel ukvarjati z gradbeništvom, mama mu je pomagala. Delo na terenu je še vedno zahtevalo veliko "vozakanja" sem in tja. V avtomobilu sta običajno preživela vsaj par ur dnevno. Zato niti ni tako čudno, da si je oče želel malce manj volana.

Rešitev je prihajala vedno bližje z mojim 18 rojstnim dnevom. Takoj, ko sem bilo dovolj star, sem začel delati vozniški izpit. Po sistemu Hočeš - Nočeš - Moraš.

Moj prvi inštruktor je bil bivši policaj (bila je še vedno Jugoslavija), sicer starejši gospod, takoj na začetku precej strašljivega pogleda, močnih sivih "mustašev", trde roke in malce slabših živcev. Moj prvi avto je bil Yugo 45 narejen v Zastavi iz Kragujevca.

Model avtomobila Zastava Yugo 45

V malo manj kot 20 urah me je naučil motorike, obvadovanja vozila in prepoznavanja začetnih prometnih situacij.

Že sem se videl na Roški cesti pred izpitno vožnjo, ko me je po končanih urah z inštruktorjem polil ledeno hladen tuš: starša sta mi "nežno" razložila, da njun sin ne sme in ne more pasti na izpitni vožnji saj nosi priimek, ne enega, ampak dveh renominiranih inštruktorjev, ki sta še vedno poznala "cel bataljon" izpitnikov in samega predsednika izpitne komisije. To je bil samo uvod v nadaljevanje pridobivanja znanja v vožnji.

Mama je nato na brzino obnovila inštruktorsko dovoljenje, sposodili smo si za avtošolo opremljeno vozilo (zopet je bil Yugo, kaj pa drugega) in dril se je začel.

Dril v pravem pomenu besede.

Vsak dan med 13h in 15h uro, ko vsi v Ljubljani živčno rinejo iz službe, sva z mojo novo/staro "inštruktorico" delala gužvo na najbolj prometnih cestah v okolici Roške ceste, kjer je bila v tistih časih izpitna komisija.

Trajalo je skoraj cel mesec in temu primerno se je nabralo tudi število ur. Na izpitno vožnjo sem prišel s 45 ( !! petinštiridesetimi !! ) urami.

Izpitno vožnjo sem temu primerno opravil skoraj z odliko.


0 Komentarji